Mikor pár éve különböző ételérzékenységekkel és pajzsmirigy alul működéssel diagnosztizáltak, éreztem, hogy szeretnék egy hosszú távon jól működő, természetes megoldást találni a helyzetre.
A FUNKCIONÁLIS EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS tökéletesen kombinálja a nyugati orvoslás és a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) elemeit.
Egy olyan szelíd mód, ami a háttérben meghúzódó okokat keresi, a tüneti kezelés helyett, az ételek, lehetnek gyógyítóak is!
A táplálkozás szeretetén túl, ezért lettem Funkcionális Táplálkozási Tanácsadó, így minél több embernek tudok segíteni 🙂
A SZERVEZET EGYENSÚLYÁT állítja helyre természetes módokon!
- Hagyományos/ tradicionális
Követi az elődeink által képviselt táplálkozási elveket, akik tápanyag dús ételeket ettek, feldolgozott, készételek helyett. Pl.: rengeteg friss zöldséget a kertből, esszenciális aminosavakban gazdag, jó minőségű fehérjéket és rendszeres levesek, főtt ételek fogyasztását.
- Szezonális
A természettel harmóniában, mindig az adott évszaknak megfelelő, aktuálisan termő élelmek tesznek nekünk a legjobbat. Így el tudjuk kerülni, hogy sokat utazva, messziről érkezzenek, esetleg számunkra idegen vegyszeres kezelésnek kitéve kerüljenek a tányérunkra. - Tiszta
Az Emésztőrendszer és Hormonrendszer Egyensúlya számára elengedhetetlen, hogy az étel, amit megeszünk lehetőleg adalékanyag, tartósítószer, ízfokozó és vegyszer mentes legyen, ezzel segítünk a májnak, hogy ne kelljen túlterhelődnie a plusz méreganyagok lebontása végett. - Gyulladáscsökkentő
Ennek a pontnak már sokat szenteltem a korábbiakban, vannak gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő ételek. Az IMMUNRENDSZER optimális működése és védelme érdekében, fontos gyulladáscsökkentő ételeket is enni, pl.: gyömbér, kurkuma, fokhagyma, jó zsírok (halak, halolaj) és antioxidánsokat tartalmazó bogyós gyümölcsök vagy leveles zöldségek. - Tápláló/ tápanyag dús
Fontos, hogy ne üres kalóriákat vigyünk be a szervezetünkbe, hanem tápláló ételeket, amelyeknek magas a vitamin és az ásványi anyag tartalmuk, ezért is kifejezetten ajánlott a lassú tűzön sokáig főzött csontleves, vagy a párolt/ gőzölt zöldségek. - Nem extrémekben csapongó
Odafigyel arra, hogy minden makrotápanyag (fehérje/ zsír/ szénhidrát) megfelelő arányba kerüljön hozzánk. Nincs szélsőséges megvonás, pl.: csak fehérje vagy csak szénhidrát, vagy akár ketogén diéta, amellyel a hormonrendszer nagyon leterhelődik, ugyanis a pajzsmirigynek jó minőségű fehérje mellett elegendő szénhidrátra és inzulinra is van szüksége, hogy a T4 hormont szabad T3 hormonná tudja alakítani az emésztőrendszerbe. - Hosszú távon működő és fenntartható
A kezdeti időszak után, kellő rutint szerezve könnyen hozzászokunk a változásokhoz és be tudjuk tartani az irányelveket, nem érezzük, hogy teljesíthetetlen kihívás előtt állunk. Mindenki számára kényelmes, hogy könnyen be tudjuk integrálni a hétköznapokba. - Kóros folyamatokat visszafordító
Az egyik legfontosabb és egyben legérdekesebb tulajdonsága a Funkcionális Táplálkozásnak, mivel a gyökerekig lemegy és az okokat kezeli, nagyon sok krónikus elváltozást vissza tudunk fordítani. - Sejt megújító
Az előző pontból adódóan sejtregeneráló hatású, egyrészt mert sejt szinten tápláló és azért is, mert regenerálja az esetleg a korábbi adalékanyagos vagy GMO (genetikailag módosított) ételek által károsodott sejtmembránt. - Holisztikus
Összefüggéseiben nézi a folyamatokat, nem emel ki egy területet vagy szervet, hanem a szervezetet egészében vizsgálja.
Teljes videó hamarosan:
https://hu-hu.facebook.com/Nutriglutenfree-1561265484160552