ANNYIRA ÁRTALMAS A GLUTÉN? HASZNOS TIPPEK!

Flórián Laura

cereals-228726_640

  1. A glutén nem minden esetben ártalmas. Fontos a megfelelő ételintolerancia teszt elvégzése. Különbség van a cöliákia/ lisztérzékenység (az életünk végéig tartani kell az eliminációs diétát) és a nem cöliákiás gluténszenzitivitás között, ami szintén kellemetlen tüneteket produkál.
  2. Mi az a glutén? Glutén = gliadin + glutenin fehérjék keveréke
  3. Mely gabonákban található? Búza (tönköly is!), árpa, rozs, zab. A búzaszemben benne van a megemésztéséhez szükséges enzim is, ami a növény védőszerek, a gabonák nemesítése során és a magas hő hatására módosul.  Mivel a glutén egy fehérje, nézzük meg, az emésztőrendszer mely részében történik a fehérjebontás? A gyomorban, savas környezetben, tehát érdemes a gyomrot és a mukózát is (bélfal nyálkahártyáját) megerősíteni. A szénhidrát bontása azonban már a nyálban lévő amiláz enzim segítségével elkezdődik, majd pedig lúgos környezetben, a belekben történik meg.

Javasolt minden gabonát és babfélét beáztatni min. 20 percre főzés előtt.

    + 1 Akkor lehet ártalmas a glutén, ha nem megfelelő a bélflóra, a      felszívódás és át tudja lépni ez a fehérje a bélfalat. MIÉRT?

 Bővebben: https://nutriglutenfree.hu/glutenrol-maskent-workshop

Kedves Olvasó, kérlek, regisztrálj, hogy végig tudd olvasni a bejegyzést!

Kedves látogató! Kérlek regisztrálj, hogy hozzáférhess az exkluzív tartalmainkhoz! Továbbá, ha regisztrálsz, most ajándékba megkapod tőlünk a ''gyors méregtelenítés 7+1 lépésben'' pdf-et is. [ultimatemember form_id=401]