FUNKCIONÁLIS táplálkozás I.

Flórián Laura

kurbis-1768857_640

Funkcionális táplálkozás I.
Első lépés a tisztítás, hogy megszabaduljunk a felhalmozott méreganyagoktól, majd pedig a helyes, tápláló élelmek bevitele, hogy megszüntessük a hiányállapotokat és szervezetünk egyensúlya újra helyreálljon. Ha túlsúly, bőr, emésztőrendszeri vagy hormonális problémáid vannak, akkor:

Nem feltétlenül böjtre, vagy túl radikális változtatásokra van szükség, hanem már bevált, fenntartható módszerek elsajátítására.

Hogyan tudunk kíméletesen tisztítani?

Az alábbi természetes módszerek beiktatásával:

  • Toxikus ételek kiiktatása (nagyüzemi hús, tej), fehér liszt, transzzsírok, cukor/ édesítőszerek
  • Smoothiek, nyers színes! zöldség-gyümölcslevek beiktatása (körte, répa, cékla, grapefruit, spenót, zeller, citrom, almaecet stb.)
  • Esszenciális zsírsavak (onega3-9) rendszeres fogyasztása: avokádó, csontleves, lazac, makréla, kókuszzsír

Ha a fenti 3 lépést elkezdjük, már nagyon sokat tettünk magunkért.

A ’mentes” élettel óvatosan, persze, aki étel érzékeny, annak jobb elkerülni a laktózt, a glutént, egyéb allergéneket és a cukrot, de én azt vallom, hogy egyszerre egy dolgot iktassunk ki és fokozatosan a többit, mert a hirtelen megvonás a szervezetnek stressz lesz, amit semmiképp nem szeretnénk fokozni a mai világban.

Fontos, hogy mindenki a saját ritmusának megfelelően váltson életmódot.

A következő részben pedig részletesen kibontjuk a jótékony makro és gyulladáscsökkentő tápanyagokat 🙂