Az előző 3 gyors TIPP után kicsit jobban belemélyedünk a TUDOMányba, az ’ördög a részletekben rejlik” a funkcionális táplálkozás fontosságát illetően. A részletek megéréséhez szükséges a ’nagy képet” is átlátni.
Makrotápanyagok:
Fehérjék: 15-28% napi bevitel (gyomor erősítése, ahol a fehérjék feldarabolása történik)
Chia mag, quinoa, köles – esszenciális aminosavak bevitele, kérődző állatok (természetesen nevelt, nem nagyüzemi) húsa és belsőségek (marha, borjú, birka)
Glutén kerülése, a gliadin fehérje miatt
Zsírok: 30-35% napi bevitel
Omega 3 és 6 egyensúlyba hozása, a mai étrendnek megfelelően túlzott az Omega 6 bevitele (növényi olajok: kukorica, napraforgó olaj, szója, mogyoró, sok szárnyas/ fehér hús) gyulladáshoz vezet helyette kifejezetten javasolt Omega 3-ban gazdag ételeket enni
Pl.: zsíros halak, lenmag, chia mag, dió, fűvel táplált szarvasmarha
Szénhidrát: 20-48% napi bevitel
A kedvencünk, a finomított szénhidrát (liszt, cukor) nagyon gyulladásfokozóak, ahhoz, hogy tüneteink javuljanak, a hormonháztartásunk és az emésztőrendszer egyensúlya helyreálljon, esetleges autoimmun tényezők megszűnjenek, az a legelső, hogy ezeket kiiktatjuk az étrendünkből.
Helyette gyökérzöldségek (édesburgonya, tök félék), bogyós gyümölcsök, gránátalma és egyéb antioxidáns zöldségek- gyümölcsök fogyasztása javasolt.
Gyulladáscsökkentő ételek:
Fűszerek: bazsalikom, római kömény, kurkuma, gyömbér, ginseng
Probiotikum, fermentált, tejsavas erjesztésű zöldségek, kefir– a megfelelő bélnyálkahártyáért és bolyhokért
D-vitamin!
A táplálkozás mellett a mozgás, megfelelő sportban és pihenésben gazdag életmód elengedhetetlen, ha változásokat szeretnénk. Ha túlhajszoljuk magunkat a legjobb diéta sem fog hosszú távon működni.
2016-ban a funkcionális és tudatos táplálkozás workshopra jelentkeztetek a legtöbben.
Egyre többen nyittok az alternatív megoldások felé 🙂
Rendszeres bejegyzések és hasznos tartalmak egészségmegőrzés témákban…
Facebook csoport:
https://www.facebook.com/groups/649724461819509
Instagram:
https://www.instagram.com/nutriglutenfree