A múlt heti FUNKCIONÁLIS táplálkozás workshopon részletesen kielemeztük, hogy mely ételek jótékony, ill. melyek mérgezőek számunkra.
Készítettem egy hasznos listát
TOXIKUS:
Növényi olajok: kukorica, napraforgó, szója, földimogyoró olaj – legtöbb Génmódosításon megy keresztül, magas Omega- 6 tartalmuk, így felborul az arány az Omega 3-al, amiből kevesebbet veszünk magunkhoz
Búza:
Glutén! Búzanemesítésből fakadó magas sikértartalom, megduplázódott a glutén tartalma az utóbbi 15 évben, hogy ellenállóbb legyen és tovább elálljon.
Ősi búza, kamut egészséges!
Szója:
GMO! Hormonháztartást felborító – pajzsmirigy, PCOS, IR, endometriózis veszély
Édesítőszerek:
Aszpartám – tudatmódosító nagy mennyiségben (light termékek)
Fehérliszt:
Hasonló a cukorhoz, finomított szénhidrát, magas GI, vércukorszint ingadozást okoz, ami az egész hormonháztartást felboríthatja
Cukor:
Függőséget okoz, a vércukorszintet borítja, magas GI
Csapvíz:
Flór és klórdúsított- a jótékony bélflórára károsak
Nagyüzemi, feldolgozott tejtermék:
Növekedési hormon, antibiotikum!
Laktóz enzim hiányában nehezen emészthető, candida veszély
Nagyüzemi, feldolgozott hústermékek:
Növekedési hormon, szteroid és antibiotikum dúsított! – megterheli a májat
Kukorica:
90% GMO!, magas GI index, nagyon sok mindenben kukoricasziruppal édesít az élelmiszeripar!
GYULLADÁS csökkentő:
Kelkáposzta
A- vitamin, tisztító hatású
Csontleves
Aminosavakban gazdag, áteresztő bélszindróma, ízületi autoimmun folyamatoknál jótékony
Lazac, makréla, szardínia
Magas Omega 3
Fahéj
Antibakteriális, szabályozza az inzulinszintet
Lenmag, Chia mag
Magas Omega 3
Bogyós gyümölcsök
Könnyen emészthető, flavonoid gazdag, antioxidáns, szívbarát
Kefír, fermentált zöldségek
Élő probiotikum
Máj:
Magas B12-vitamin
Alga
Méregtelenítő hatású, nagyon magas ásványi anyagokban
Forrás: dr.axe.com