Mit tehetünk magunkért most?
A fenti ábra szerint étkezünk, rendszeresen, hasonló időben minden nap!
- Érdemes változatosan enni, odafigyelve, hogy szénhidrátot (a lassú felszívódású, összetett szénhidrátokat részesítsük előnybe).
Mi az egyszerű szénhidrát? C+ H2O
– glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor) és galaktóz
Mi az összetett szénhidrát? C+ H2O
– répacukor (szacharóz)! = glükóz + fruktóz vagy tejcukor = glükóz + galaktóz
Ezeket a diszacharidokat már nehezebben emésztjük meg, erősen savasak is (tej, cukor) ezért gyulladás fokozóak nagy mennyiségben
– többszörösen összetett szénhidrátok: oligoszacharidok: bab, lencse, borsó – puffasztó hatásúak, de magas rost tartalmuk miatt segítik az emésztést - Fehérje: sok remek növényi fehérje forrás is létezik a húson kívül: köles, csicseriborsó, lencse
- Esszenciális zsírokat is tartalmazzon az étrend: omega-3, 9: zsíros halak (lazac, makréla), avokádó, lenmag, chia mag
Érdemes a növényi olajokkal (omega 6) az egyensúlyt megtartani!
– jó telített zsírok: kókuszzsír, liba/kacsazsír - Az édességet helyesítsük gyümölccsel, de jelöljünk ki heti 1-2 alkalmat, (lehetőleg ne este), amikor kedvenc süteményünket mértékkel megesszük!
- Ismerjük az élelmiszer eredetét, hogy honnan származik!
Fontos, hogy honnan szerezzük be, a piacon meg lehet kérdezni, honnan jön a tojás, a hús, a zöldséget milyen növényvédő szerekkel kezelik stb…GMO mentes legyen! - Főzzünk gyakrabban 🙂
- Érdemes minden ételt, az eredeti formájában fogyasztani, mintsem feldolgozottan készételként
NutriGlutenFree